30 Eylül 2016 Cuma

Aşçı Fok'un Mutfağı'ndan

Foçalı Latif Sülün’den Kakavya tarifi 


Balık yasağının sona erdiği Eylül ayına girdik… Eylül’ün ilk yazısı da doğal olarak balık yemeği tarifi olmalı derken bir baktım bayram hediyesi gibi bir balık tarifi geldi Foçalı Latif SÜLÜN’den. 

Latif Bey, beş yıl önceki Foça Festivali bünyesindeki deniz ürünleri yemek yarışmasına katılmış. O yarışmadaki 39 katılımcı arasında tek erkek aşçı olarak “kakavya” yemeği ile dereceye girmiş. Yıllar önce Gediz ağzında balıkçılık yapan babasından öğrendiği bu topan kefal yemeğinin yöresel tarifini bizimle paylaştı sağolsun. 

Kakavya 

1 Eylül 2011
1 Adet iri topan kefal 
½ Arpacık soğan
4 Adet sivri biber
½ Delice domates (chery)
Bir salkım koruk
Yabani nane
Zeytinyağı 
Topan kefal temizlendikten sonra, kemiğini kesmeden sırtından dilimlere ayrılır. Derin bir tencereye zeytinyağı konur, iri kıyılmış biberler ve bütün olarak arpacık soğanlar biraz pembeleştirilir. Daha sonra balığın sırtı üste gelecek şekilde tencereye konur ve bir bardak su ilave edilir. 20 Dakika pişirilir, sonra üzerine bıçağın ucu ile delinmiş delice domatesler ve koruk salkımı atılır. 5 Dakika daha piştikten sonra servis için üzerine yabani nane ile süslenir. 

*Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN    

http://www.focafoca.com/default.asp?sayfa=792&altid=21&id=7299

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder